aq baru tau -,-

round blog orang tadi aq terjumpa sumthing . 
ce teka ce teka apa benda ...

sambutan hari ibu . hari bapa itu haram

~HUKUM MENYAMBUT HARI IBU & BAPA~
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين

Maka jawabnya HARI IBU di fatwakan oleh ulama’-ulama’ di sebelah Timur Tengah adalah haram kerana hari ibu ini asalnya adalah hari“The Mother of God” dalam upacara kalendar orang kristian, The Mother of God yang bermaksud hari ibu Tuhan, orang kristian mengangap maryam iaitu ibu kepada Nabi Isa a.s ini adalah ibu Tuhan. Dalam Islam menyuruh umatnya mengenang jasa ibu ini setiap masa dan waktu sepanjang tahun bukan setakat satu hari sahaja.

Begitulah juga dengan HARI BAPA, semua ini tiada dalam Islam, disebabkan kita ni jahil sangat, orang sambut kita sambut, sedangkan kita tidak tahu apakah itu dari Islam atau tidak.



****




4 comment:

shalina samsudin said...

aku pon baru tau !...
macamane ni? (muke cuaks)
thx sehman untuk info ni :)
nak copy buleh?? :P

Izahir Bin Anuar said...

haha . aq pun copy orang lijah oi

shalina samsudin said...

HAHA..
aku nak copy jugak..
hari tu kau panggil aku senah..
pastu hari ni panggil aku lijah..
suka suka je kau yeh :D
HAHA

Izahir Bin Anuar said...

EH . yeke . da tu kau nak nama yang mana ni ? bhahaha

leave ur link here

copyrightbyeizahiranuar